Interakcija i komunikacija u nastavi primarnog obrazovanja - Krković, Marta (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti., 2020)
Osnovni motiv za istraživanje kvalitete komunikacije i interakcije učitelja sa učenicima jest upravo nedostatak iste odnosno, nerijetko je ona neuspješna pa su tako i sami odnosi između učitelja i učenika ponekad bespotrebno narušeni. Učitelji često teško uspostavljaju kvalitetnu i uspješnu komunikaciju u razredu, naročito pojavom novih tehnologija i interneta. Komunikacija je ključ uspješnih socijalnih odnosa i interakcije. Razvoj socijalnih odnosa stječe se komunikacijom pa stoga učitelj svoje učenike treba poticati na istu, kao i na razumijevanje, poštovanje, sporazumijevanje, ravnopravno surađivanje, empatiju, slušanje. Razvojem socijalnih i komunikacijskih vještina među učenicima izbjegavaju se sukobi i nepoželjna ponašanja. Učenici tako stvaraju obrasce za daljnji osobni rast i razvoj. The main driver behind exploring good quality communication and interaction between teachers and pupils is the very lack of it, that is, it is often unsuccessful and thus makes relations between teachers and pupils sometimes unnecessarily infringed. It is often difficult for teachers to establish a good quality and successful communication in the classroom, especially considering the emergence of new technologies and the internet. Communication is the key for successful social relations and interaction. Social relations are being developed through communication which is why the teacher must encourage its pupils to maintain one, and the same goes for understanding, respect, articulation, equivalent cooperation, empathy, listening. By developing social and communication skills among pupils, conflicts and unwanted behaviour are avoided. That is how pupils create patterns for further personal growth and development.