Društveni marketing - Pokrajac, David (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"., 2019)
Cilj ovog rada bio se usmjeriti na društveni marketing kao granu marketinga zaduženu za dobrobit pojedinaca, ali i društva u cjelini. Društveni marketing nije toliko popularna grana marketinga, u usporedbi sa profitnim marketing koji je neizbježni dio svake organizacije. Ono što društveni marketing želi postići je omogućiti društvu kroz razne akcije poboljšanje kvalitete života, zdravlja, povećanje sigurnosti u prometu, i mnogočega drugog. Društveni marketing je primjena marketinških tehnika i koncepata u svrhu zadovoljenja potreba društva. Dobar društveni marketing mora postaviti ciljeve koji se žele postići, segmentaciju društva za lakši odabir društvenog segmenta na kojeg se želi utjecati, pozicioniranje kod društvenog segmenta kao marketinga koji će znati odgovoriti na njihove probleme te ih uspješno riješiti i održavati. Veliku ulogu u društvenom marketingu ima i marketinški splet. Proizvod kao krajnje rješenje(a) koja će se znati isporučiti društvenom segmentu, cijena kao omjer koristi i troškova uspostavljanja novog ponašanja, promocija kao sredstvo promoviranja problema društvenog marketinga u društvu, i distribucija kao olakšavanje društvu usvajanje željenog ponašanja. Previše je društvenih problema koje društveni marketing može promovirati i imati utjecaja na društvene segmente: razne bolesti, prometne nesreće, klimatske promjene, recikliranje, sječa šuma, nasilje u obitelji i u školama, i slično. Društvo je izloženo mnogim problemima, na koje ipak većinom oni sami mogu utjecati. Ono što društveni marketing može napraviti je promijeniti način ponašanja društvenih segmenata, navedenim marketinškim pristupima i tehnikama. The aim of this paper was to focus on social marketing as a branch of marketing in charge of the well-being of individuals as well as society as a whole. Social marketing is not that popular a branch of marketing, compared to for-profit marketing, which is an inevitable part of any organization. What social marketing wants to achieve is to enable society through various actions to ...