Marketing u lovnom turizmu Istarske županije - Dagostin, Toni (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"., 2018)
Lovni turizam možemo definirati kao selektivni oblik turizma u kojemu lovac (turist) odlazi u lov izvan svoje matične zemlje u kojoj inače lovi, u drugu zemlju. Lovni turizam u Istarskoj županiji, koja svojom atraktivnom pozicijom i bogatim staništima divljači sve više privlači navedenu ciljnu skupinu, iznimno je tražen i razvijen te se kao organizirana djelatnost počeo razvijati 1953. godine, a Istra je po lovnom turizmu vodeća županija u državi, sezona lova traje od listopada do siječnja te je izuzetno bitna za popunjavanje turističkih kapaciteta van sezone. Sami ekonomski učinci lovnog turizma ogledaju se u visini cijene lovne destinacije, gdje lovci uživaju u odstrelu divljači, potrošnja koja je van pasionska te produženju turističke sezone jer lovci dolaze tijekom cijele godine, a pozitivna stavka je što lovac turist ne narušava destinaciju, odnosno njen okoliš kao što to čine drugi turisti, i omogućuje nam da se vrednuju prirodne prednosti nekog kraja koje su do sada možda bile neiskorištene. Hunting tourism can be defined as a selective form of tourism in which a hunter (tourist) goes hunting outside his home country where he huns, to another. Hunting tourism in Istria County, which with its attractive position and rich habitats is increasingly attracted to this target group, was extremely sought after and developed and started to develop as an organized activity in 1953, and Istria is hunting tourism in the country's leading county hunting season lasts from October to January and is extremely important for filling out the tourist capacity out of season. The economic effects of hunting tourism are reflected in the price of the hunting destination, where hunters enjoy the wild game, consumption beyond the passion and the extension of the tourist season because hunters come all year long, and the positive thing is that the tourist hunter does not disturb the destination or its environment.