Etická dilemata při referování o medicíně pohledem českých novinářů - Bulánková, Veronika (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2018)
The diploma thesis deals with the work of Czech health journalists. The main aim is to find out how they perceive their work. The author opens the first part by explaining some basic concepts of journalistic theory, such as news values and gatekeeping. She also deals with the definition of medicine and health journalism, with the relationship between medicine, the media and society, and draws attention to the issues that arise from informing about these topics. She attempts to clarify some problematic areas related to new scientific discoveries in which journalists may be mistaken. The next part of the diploma is the analysis of semi-structured interviews with Czech health journalists. The author focuses not only on their journalistic routines in the analysis, but also on importance of education, identifying the barriers of their work and ethical dilemmas they face. Diplomová práce se zabývá prací českých novinářů referujících o tématech, která souvisejí s oblastmi medicíny, zdraví a zdravotnictví, se zřetelem na to, jak svoji práci vnímají sami novináři. Teoretickou část autorka otevírá výkladem některých základních pojmů z teorie žurnalistiky, jako jsou zpravodajské hodnoty či gatekeeping. Zabývá se rovněž vymezením žurnalistiky o medicíně a zdraví, vztahem medicíny, médií a společnosti a upozorňuje na problémy, které při informování o odborných tématech vyvstávají. Snaží se také objasnit některé problematické pojmy, v nichž mohou novináři chybovat, a které souvisejí s informováním o nových vědeckých objevech. Další část práce tvoří analýza polostrukturovaných rozhovorů s českými novináři, kteří se dva roky a déle věnují referování o zdraví, zdravotnictví a medicínských objevech. Autorka na základě analýzy výzkumných rozhovorů reflektuje nejen uplatnění žurnalistických rutin a postupů u takto zaměřených novinářů, ale mimo jiné také význam, který přisuzují vzdělání. Důraz klade také na identifikování bariér, které jim práci ztěžují, nebo etických dilemat, jimž při práci čelí. Katedra žurnalistiky ...