Motivace k odvykání kouření u pacientů léčících se s jinou závislostí - Kárníková, Tereza (Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, 2018)
DIPLOMOVÉ PRÁCE Název diplomové práce: Motivace k odvykání kouření u pacientů léčících se s jinou závislostí Abstrakt: Východiska: Prevalence kouření u závislých na jiných návykových látkách bývá dokonce 2-3krát větší, než je tomu u běžné populace. Mezi pacienty léčenými v některém z rezidenčních zařízení pro závislost na návykových látkách nebo patologické hráčství je stejně velké procento pacientů závislých na tabáku. Současná léčba závislosti na tabáku a jiné závislosti je možná a doporučována. Ukázala se také jako efektivní a výhodná i pro léčbu jiné pacientovy závislosti, podporuje zlepšení jeho fyzického a psychického stavu. Zájem o léčbu závislosti na tabáku na straně pacientů se občas objevuje. Otázkou však zůstává, jak jsou k tomu motivováni a informováni od personálu. V ústavních zařízeních pro léčbu závislostí u nás se neobjevuje jednotný program zaměřený také na odvykání kouření. Cíle práce: Zjistit míru závislosti na nikotinu u pacientů hospitalizovaných pro jinou závislost. Dozvědět se, zda pacientům byla nabízena i možnost pomoci s odvykáním kouření a zda by o ni sami měli zájem. Zmapovat motivaci pacientů k odvykání kouření během nynější léčby. Zjistit, jestli by pacienti měli obavy z odvykání kouření během této léčby a zda znají výhody současné léčby závislosti na tabáku a jiné. THE ABSTRACT OF THE DIPLOMA THESIS The Name of the Diploma Thesis: The motivation to lose the habit of smoking in patients terated for some other kind of addiction Abstract: Starting point: The prevalence of smoking in people addicted to other narcotics is usually 2 - 3-times higher than in common population. The same percentage of people addicted to tobacco is among patients treated in some in-patient treatment for people addicted to narcotics or gamblers. Simultaneous treatment of addiction to tobacco and other kinds of addiction is possible and is recommended. It seems to be also effective and favourable for treatment of other patient's addictions - it supports the improvement of physical and mental condition. The ...