Evoluce domestikace psa a genetická diverzita recentních plemen. - Ungrová, Lenka (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2018)
Místo, datování a průběh prvních fází domestikace jsou nejčastěji zkoumanými tématy při studiu evoluce domestikace psů. Ačkoliv existuje mnoho studií, kolem domestikace a divergence psa od vlka je stále mnoho otazníků. Pozdější fáze domestikace jsou neméně zajímavé. Je známo, že prototypy psích plemen se formovaly mnohem dříve, než vznikaly první chovatelské kluby. Dá se říci, že první selekční tlak byl, kromě krotkosti, také na druh práce, kterou měl pes vykonávat. Druhá fáze selekce již byla na konkrétní fenotypové znaky a často zahrnovala cílené hybridizace mezi vznikajícími plemeny. Za posledních 200 let se tak podařilo vyšlechtit přes 400 psích plemen s jedinečnou kombinací znaků. Tato práce si klade za cíl shrnout poznatky o evoluci psa domácího a zmapovat vznik moderních plemen z genetického hlediska. Práce také shrne, jaké geny a znaky evoluce psa a jeho domestikace ovlivnily a jaký měly vliv na genetickou diverzitu psích plemen. The origin, timing and the developement of the first stages of domestication are the most frequently studied topics within the evolutionary domestication. Even there are a lot of studies, there are also a lot question that have not been answered. Consequent processes are not less interesting. It is known that the first prototypes of dog breeds were formed much earlier before the first breeding clubs were established. We can say, that the first selection was for the type of work which should be carried by the dog, besides the selection for tameness. The next step of selection included selection for the specific phenotypic traits and often involved targeted hybridization between emerging breeds. Over the past 200 years, more than 400 breeds with a unique combination of traits were recognized. This thesis aims to map the emergence of modern breeds from a genetic point of view. Thesis also summarizes the effect of evolution and domestication on specific traits and genes and how they affected the genetic diversity of dog breeds. Katedra zoologie Department of Zoology ...