Postoje českých studentů k politice - Balha, Alan (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2017)
Diplomová práce se zabývá tématem, které v České republice dosud nebylo zkoumáno. Práce je zaměřena na politickou participaci studentů vysokých škol v České republice. Cílem výzkumu je zjistit, zda studenti vysokých škol v České republice participují na politice. K tomuto postoji chceme najít důvody, motivaci i způsoby, jakými participace probíhá. Dále chceme určit, jak studenti vnímají sami sebe z pohledu socioekonomického, na levopravé škále nebo s jakou ideologií, politickou stranou či režimem se ztotožňují. S ohledem na dlouhodobý trend podpory strany TOP 09 mezi mladými lidmi, a zejména studenty, se pokusíme o detailnější charakteristiku této skupiny občanů. Data jsou získána z 365 dotazníků strukturovaných do několika tematických celků na mikro, mezo a makro úrovni, které odpovídají předpokládaným vlivům na politickou participaci. Dále se zabýváme vztahem studentů k režimu, otevřenosti systému k participaci a jejími formami, vnitřní efektivitou apod. Analýza ukázala, že 95 % studentů na politice participuje. Nejvíce užívanými formami jsou, stejně jako v případě celé české populace, volební účast, podpis petice a účast na skupinové akci. Mezi nejčastější důvody a motivace patří zájem o vlastní okolí, občanská povinnost, projev svobodné vůle a další. Zájem o politiku projevuje 96 % studentů. The thesis is focused on the political participation of university students in the Czech Republic. This topic has not been studied there yet. The aim of the research is to find out whether university students in the Czech Republic participate in politics. To this attitude we want to find the reasons and motivation and the forms in which the participation takes place. We also want to determine how students perceive themselves from a socioeconomic point of view, on a left-right scale, or with which ideology, political party or regime they identify. Taking into account the long-term trend of TOP 09 support among youth and especially students, we will try to get a more detailed characterization of this group of citizens. ...