Sociální sítě jako sféry dohledu - Jasková, Anna (Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, 2017)
This diploma thesis focuses on social media phenomenon from a surveillance studies perspective. It perceives social media as a sphere, where many kinds of surveillance are realized. From those applied by partners to those driven by commercial interests. The thesis is divided into a theoretical and empirical part. The theoretical part concentrates mainly on explanation of the connection between some important surveillance theories with the current surveillance practices on social media. The empirical part allows readers to understand how selected users of social media reflect surveillance and the loss of privacy associated with it. Tato diplomová práce se zabývá fenoménem sociálních sítí z pohledu studií dohledu. Na sociální sítě pohlíží jako na sféru, kde působí mnoho různých forem dohledu od toho partnerského až například po dohled motivovaný komerčními zájmy firem. Je rozdělena na část teoretickou, v níž se věnuje převážně objasnění souvislosti některých dohledových teorií se současným dohledem praktikovaným na sociálních sítích a na část empirickou, ve které umožňuje porozumět tomu, jak vybraní uživatelé a uživatelky sociálních sítí dohled a s ním spojenou ztrátu soukromí sami reflektují. Department of Electronic Culture and Semiotics Katedra elektronické kultury a sémiotiky Fakulta humanitních studií Faculty of Humanities