Realizace přechodu žáků na druhý stupeň po 5. a 4. ročníku - Urbanová, Hana (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2017)
Práce se zabývá přechodem žáků základní školy na 2. stupeň. Teoretická část popisuje vývoj českého primárního a nižšího sekundárního vzdělávání. Dále porovnává povinné vzdělávání jednotlivých evropských států a zabývá se problematikou přechodu z pohledu vývoje několika posledních desetiletí v mezinárodním kontextu. Empirický výzkum se zaměřuje na zmapování přechodu žáků na nižší sekundární stupeň vzdělávání. Výzkumným designem je případová studie školy, kde k přechodu dochází po čtvrtém i po pátém ročníku. Cílem je zjistit, jak přechod vnímají sami žáci i jejich učitelé. Práce popisuje důvody, které vedly ke změně klasického modelu, a zabývá se strategiemi usnadňujícími vlastní přechod žáků na 2. stupeň. Zjišťuje výhody a nevýhody změněného modelu, které dává do kontextu trendů ve společnosti a vývoje současných žáků. Výsledky ukazují, že žáci ani učitelé nevnímají zásadní rozdíly v načasování přechodu. Pro všechny žáky nehledě na model přechodu je výraznější změnou vstup do šestého ročníku, který je spjat se změnou kurikula. Žáci přecházející dle nového modelu vnímají přechod po čtvrtém ročníku jako výhodu při adaptaci na šestý ročník. KLÍČOVÁ SLOVA primární škola, nižší sekundární škola, přechod, strategie usnadňující přechod The diploma thesis pursues a pupil's transition to a lower secondary school. The theoretical part describes the development of Czech primary and lower secondary school. It compares the compulsory education in European countries and describes a phenomenon of transition in view of its development in an international context during the past few decades. The empirical part explores main topics of pupil's transition to higher level of education. The research is based on the case study of the primary school with pupil's transition from the fourth grade and from the fifth grade. The research aim is to find out how the transition is viewed by the pupils and their teachers and to find out the reasons for an alternation of classic model of the transition in the fifth grade of primary school. It ...