Práce se spiritualitou klientů z pohledu pracovníků adiktologických služeb - Šormová, Monika (Univerzita Karlova. 1. lékařská fakulta, 2017)
Východiskem této práce je určitý rozpor v tom, že v odborné literatuře je spirituální rozměr celostního přístupu zmiňován jako prvek podílející se na prevenci i úspěšné léčbě závislostí a dalších onemocnění. Méně zmínek je už o tom, jak konkrétně práce se spiritualitou klientů v adiktologické praxi vypadá. Cílem této práce proto je popsat, jak pracovníci v adiktologických službách spiritualitu vnímají, jestli a jak s ní u svých klientů pracují a kde sami vnímají přínos této práce. Metodou výzkumu byl polostrukturovaný rozhovor, analyzovaný prvky z metody zakotvené teorie a to zejména otevřeným kódováním. Významné jevy pak byly řazeny dle důležitosti a dávány do širších souvislostí. Výzkumný soubor se skládal ze čtyř respondentů, pracovníků adiktologických služeb, vybraných metodou záměrného výběru. Výsledky výzkumu ukazují, že pracovníci adiktologických služeb vnímají spiritualitu hlavně jako cestu, na které se člověk vyvíjí směrem k hodnotám, jež považuje za významné až sebepřesahující. Pracovníci se práci se spiritualitou klientů nebrání, naopak dávají najevo respekt této oblasti a s ní spojeným potřebám. Jsou schopni a ochotni těmto potřebám přizpůsobit práci s klientem a to hlavně ve smyslu provázení klienta procesem uvědomování si této úrovně sebe sama. Pracovníci adiktologických služeb. Starting-point of this work is the conflict of that spiritual dimension of holistic approach is mentioned in professional literature as an contributing element in preventing and successful treatment of addiction and other diseases. Less mentioned is how sepcifically working with klients spierituality looks like. Therefore, the aim of this study is to describe how addiction service workers perceive spirituality, whether and how they work with this dimension and where they see the benefitst of working with it. The research method was semi-structured interview, which was analysed by the elements od grounded theory - namely the open coding. Then the significant phenomena was sorted by relevance, and put into a broader ...