Kořenoví mykobionti vřesovcovitých rostlin: diverzita, distribuce a interakce s okolními rostlinami - Kolátková, Viktorie (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2015)
Kořeny vřesovcovitých rostlin poskytují útočiště řadě houbových endofytů a mykorhizních hub. V rámci čeledi můžeme pozorovat minimálně čtyři typy mykorhizních symbióz, z nichž nejrozšířenějším je erikoidní mykorhizní (ErM) symbióza. Právě tento symbiotický vztah umožňuje vřesovcovitým rostlinám přežít v mnoha odlišných a často velmi nehostinných habitatech celého světa (od tropického mlžného lesa, po vřesoviště arktické tundry). Skupina hub, které se na něm podílejí, se v minulosti jevila být jako velice úzká hrstka askomycetů, konkrétně pak druhy Rhizoscyphus ericae (Read) Zhang & Zhuang a Oidiodendron maius Barron. S rozvojem molekulárních metod však došlo k jejímu rozšíření o mnoho dalších druhů spadajících i do oddělení stopkovýtrusých hub, zejména pak do řádu Sebacinales. Diverzita ErM houbových společenstev se na různých geografických lokalitách liší a bývá ovlivněna dalšími faktory jako nadmořskou výškou nebo typem ekosystému. Podrobnější druhová distribuce však zůstává kvůli nedostatku dostupných dat stále neznámá. Ačkoliv se jedná především o symbionty vřesovcovitých rostlin, mohou některé ErM houby kolonizovat i jiné rostlinné druhy. Jejich efekt na tyto pseudohostitele není zatím zcela objasněn. Primárně však zvyšují vitalitu vřesovcovitých rostlin a poskytují jim výhodu v kompetici s. The roots of ericaceous plants provide an environment to many fungal endophytes and mycorrhizal fungi.We can observe at least four mycorrhizal types in the family, of which the ericoid mycorrhiza (ErM) is spread the most. The Ericaceae are able to survive in many different and often harsh habitats all over the world thanks to this symbiosis (from the tropical cloud forests, to the arctic tundra heathlands). The group of fungi, forming this relationship, used to be seen as a few very well circumscribed ascomycetes, namely Rhizoscyphus ericae (Read) Zhang & Zhuang and Oidiodendron maius Barron species. With the development of molecular methods, it was expanded of many other species, some of which belonging to ...