Psychologické a sociálne atribúty služieb podporovaného zamestnávania zo strany zamestnávateľov a zamestnancov firiem, kde je poskytované - Štyráková, Katarína (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2016)
Podporované zamestnávanie je jedným z hlavných nástrojov aktívnej politiky zamestnanosti pre ľudí so znevýhodnením, či postihnutím. Zameriava sa na pomoc ľuďom, ktorí si obtiažne hľadajú prácu sami, asistuje pri hľadaní a výbere pracovného miesta, príprave naň, prvom kontakte so zamestnávateľom a zamestnancami, a poskytuje podporu priebežne, a to nielen klientovi služby - človeku so znevýhodnením, ale aj jeho kolegom a nadriadeným, ktorí s nim budú pracovať. Práca je zameraná na problematiku podporovaného zamestnávania a jej prepojenie s manažmentom diverzity, ktorý zastrešuje riadenie zamestnávania menšín či rôznym spôsobom znevýhodnených skupín. Z tohto hľadiska pojednáva aj o postojoch a predsudkoch, ktoré často stoja v ceste podporovanému zamestnávaniu a efektívnej interakcii ľudí s postihnutím a ľudí bez postihnutia. Empirický výskum v tejto práci usiloval o zmapovanie týchto postojov, a o zmapovanie podpory, ktorú zamestnávatelia a zamestnanci pracujúci vo firmách, kde podporované zamestnávanie funguje, dostávajú. Hypotézy o tom, že existuje rozdiel medzi postojmi ku diverzite a ku ľuďom s postihnutím medzi výskumnou a kontrolnou vzorkou, sa nepodarilo potvrdiť. Kvalitatívna analýza ale potvrdila isté špecifická prípravy a zaškolenia u zamestnávateľov a zamestnancov, ktorí pracujú vo firmách,. Supported Employment is one of the main tools of active labour market policies for the people who are disadvantaged or with disabilities. It aims to aid people are disadvantaged when finding employment themselves, provides assistance when looking for and choosing the right employment and with preparations for its execution, facilitation of the first contact with employer and colleagues, and ongoing support not only to the person with disability, but also to his colleagues and superiors who will be in contact with him. The thesis focuses on the issue of supported employment and its relation to diversity management, which covers the topic of management of employing the minorities and disadvantaged groups. From this ...