Analýza soutěžních utkání mladšího žactva v tenise - Skokanová, Aneta (Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, 2016)
Název: Analýza soutěžních utkání mladšího žactva v tenise Cíle: Cílem práce bylo zjistit, jak hráčky a hráči hodnotí sami sebe v soutěžních utkáních a jak zvládají zátěžové situace v jejich průběhu. Metody: Studie se zúčastnili tři hráči a dvě hráčky tenisového klubu Sokola Petrovice ve věku 10 - 12 let. Pomocí anket jsem získala potřebné informace o hráčce/hráči od jejich trenéra a zpětnou vazbu od hráček/hráčů po soutěžních utkáních. Díky pozorování, především na tenisovém soustředění, jsem si sepsala jejich analýzu a také jsem pozorovala vývoj soutěžních utkání. Výsledky: Hráčky a hráči ve věku 10 - 12 let ještě nedokážou ve většině případů hodnotit sami sebe objektivně. Obecně platí, že jejich nejsilnějším úderem je forhend. Zvládání zátěžových situací během utkání záleží hlavně na psychice hráčky nebo hráče. V tomto věku se u nich při zvládání zátěžových situací objevuje nejčastěji nervozita, ztráta koncentrace a strach. Klíčová slova: tenis, sebehodnocení, zátěžová situace Title: Analysis of competitive matches of peewees in tennis Objectives: The aim of this thesis was to determine how the players evaluate themselves in competitive matches and how they manage stressful situations during their matches. Methods: The study included five players of the tennis club Sokol Petrovice. Their age was 10 - 12 years old. From inquiries I obtained needed information from their coach and the feedback from the players themselves after playing competitive matches. Thanks to the observation, especially at a tennis training camp, I wrote an analysis of each player and I also observed the progression of competitive matches. Results: In most cases, players between 10 and 12 years old are not able to evaluate themselves objectively. Generally, their strongest stroke is forehand. Managing stressful situations during the matches depends mostly on psychical toughness of the players. Nervousness, loss of concentration and fear very often appear at this age while managing stressful situations. Key words: tennis, self - ...