Postavení médií v každodenním životě současných žáků 2. stupně - Gsöllhoferová, Markéta (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2016)
Tato bakalářská práce si všímá vlivu vybraných médií na žáky druhého stupně základních škol především z pohledu toho, jak tento vliv sami na sobě vnímají samotní žáci. V úvodní teoretické části seznamuje s vybranou související literaturou a z ní vyplývajících paradigmat, s vybranými odbornými pojmy, teoriemi vlivu médií a stávající úrovní mediální výchovy v rodinách a školách. Empirická část, která je v této práci stěžejní, pak podrobně seznamuje s přípravou, realizací a výstupy z dotazníkového průzkumu provedeného na dvou pražských základních školách mezi žáky pátých a devátých tříd. Kvantitativní dotazníkové šetření na stanovených hypotézách mnohdy potvrdilo předcházející teoretické poznatky a výsledky dřívějších průzkumů citovaných odborníků, doplnilo je však o několik nových a závažných zjištění v kontextu médií nových a prokazatelného vlivu, který média na děti školního věku mají. Pro případná zobecnění či snahu aplikovat zjištěné poznatky plošně na širší populaci je však nutné mít na paměti menší velikost výzkumného vzorku, na němž průzkum proběhl. V závěru práce nabízí několik praktických doporučení pro další prohloubení mediální gramotnosti zejména u sledovaných věkových skupin, aplikovatelných jak v domácím, tak školním prostředí. This bachelor thesis investigates the influence of media communication channels on students in elementary schools, mainly from the point of view how the media influence is perceived by the students themselves. In the introductory part the thesis presents key theoretical findings from selected literature related to the chosen theme and the paradigms issuing from theoretical research, mainly in the field of television broadcasting impact on the selected age category and on its capacity to notice the media impact by itself. In order to set the theme in the appropriate context the paper also introduces specialized terms, theories on the media impact and an overview of the current level of media education in families and schools. The empirical segment, which is the main part of ...