Skateboarding - sport nebo životní styl - Juha, Michal (Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, 2015)
Název: Skateboarding - sport nebo životní styl Cíle: Cílem práce je prozkoumat vazby, vztahy a důvody, proč skateboardisté jezdí na skateboardu a nezkresleně je vyobrazit v majoritní kultuře tak, abychom mohli pochopit myšlení skateboardistů. Pokusíme se popsat, co odlišuje skateboardisty od zbytku společnosti a jaký to má význam pro jejich identitu. Metody: Pomocí kvalitativních metod, v našem případě polostrukturovaným interview, jsme získali potřebné množství informací od 6 jezdců na skateboardu. Sběr dat probíhal od dubna do července roku 2015. Ze získaných informací jsme analyzovali vzorce chování, motivy, motivaci a myšlenky jezdců. Výsledky: Skateboardisté nikdy nepřemýšlejí o definicích, nemají ani zájem skateboarding nějakým způsobem kategorizovat. Někteří se ihned ztotožňují s tím, že je skateboarding jejich životním stylem, někteří si zase postupně uvědomují, že se zřejmě jejich styl života dá za skateboardový považovat, další namítají, že by si skateboardingový styl života představovali intenzivněji, než jakým způsobem se oni sami skateboardingu věnují. Přesto připouštějí, že se svým životem zřejmě přibližují něčemu, co by se dalo nazvat životním stylem skateboardisty. Proto, aby člověk nějaký životní styl mohl vyznávat, musí aktivitu provozovat déle, to aby zjistil, co mu přináší a v. Title: Skateboarding - sport or lifestyle Objectives: The aim of the thesis is to examine connections, relationships and results, why are skateboarders prefering this activity and to describe them objectively within the majority culture to understand their thoughts. We will try to describe, what are the main differences between them and the rest of the society and how it is important to their own identity. Methods: We gained needed quantity of information from 6 skateboarders, with the aid of qualitative method - semi-structured interview. The data picking was taking place from April to July 2015. From the gained information we analysed behaviour patterns, motives, motivation and thought of the skateboarders. ...