Horský fenomén a jeho role při speciaci na příkladu endemických zástupců rodu Campanula ve střední Evropě - Folbrová, Magdaléna (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2016)
Horské prostředí je důležitým faktorem v životě rostlin. Vlivem extrémních podmínek na horách dochází k neustálé speciaci. Ta je provázena složitými procesy, jako je např. geografická izolace (vikariance) nebo polyploidizace. Tyto evoluční jevy lze studovat na vhodných příkladech rostlin, představovaných vybranými horskými endemickými druhy zvonků z komplexu Campanula rotundifolia agg. Tyto druhy jsou si morfologicky velmi podobné, ale předpokládá se u nich odlišný původ. Horský ekosystém je považován za jedno z nejbohatších a ochranářsky cenných prostředí, hostící řadu ohrožených a zákonem chráněných rostlin, z vybrané modelové skupiny jsou to: Campanula bohemica Hruby, Campanula gelida Kovanda a Campanula rotundifolia subsp. sudetica (Hruby) Soó. Cílem bakalářské práce je shrnout na základě dostupné literatury dosavadní poznatky o hostitelském prostředí, endemismu a popsat speciační mechanismy vedoucí k variabilitě horských zvonků a dále se zaměřit na jejich ohroženost, ochranu a původ. V závěrečné části této rešerše je představena náplň navazující diplomové práce, která se bude zabývat původem českých a slovenských horských endemitů z rodu Campanula L. (zvonek), především cytotypovou a morfologickou diferenciací C. tatrae Borbás za využití moderních biosystematických metod (průtoková cytometrie,. Mountain environment plays an important role in plant's life. Extreme conditions lead to continuous speciation accompanied by a complex processes e.g. geographical isolation (variation) or polyploidization. These processes can be studied by using a suitable model plant, represented in this thesis by selected mountain endemic bellflowers species belonging to Campanula rotundifolia agg. These species appear to be morphologically very similar but they are supposed to be of different origin. Mountain ecosystem is considered to be one of the most diverse and the most valuable environment for nature conservation. It hosts many endangered plants as well as plants protected by law. From the model group, these plants are ...