Místní jména v oblasti Tornionlaakso - Wojnarová, Soňa (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2015)
Tématem této bakalářské práce jsou pomístní jména v oblasti Tornionlaakso v severozápadním Finsku. Tato oblast je vícejazyčná a práce se zaměřuje na to, jaký vliv zde jazyková situace na vznik a používání pomístních jmen měla. První část práce poskytuje úvod do problematiky studia toponym a pozornost je věnována faktorům, které se na vzniku pomístních jmen v dané oblasti přímo či nepřímo podílely (obyvatelstvo a historický vývoj, jazykové prostředí či ráz krajiny). Druhá část práce je věnována rozboru sebraného materiálu dané oblasti z hlediska slovotvorby, jazykového původu a procesů přejímání do finštiny. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) This bachelor thesis examines the topographical place-names Torne Valley, the area of Tornionlaakso in the north-west of Finland which can be considered multilingual. A brief introduction into the study of place-names is provided at the beginning as well as the survey of aspects which, directly or indirectly, have played a part in the creation of place-names in this area (inhabitants and history, language background or landscape features). The second part of the thesis focuses on analyzing the collected material as for the structure of the place-names, their language origin and the borrowing processes. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Institute of Germanic Studies Ústav germánských studií Filozofická fakulta Faculty of Arts