Evoluční aspekty domestikace psa a jeho hybridizace s vlkem - Ptáčníková, Aneta (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2016)
Pes domácí (Canis lupus familiaris) je jedním z nejrozšířenějších domestikovaných druhů živočichů na světě. Objasněním procesu domestikace psa se zabývá spousta vědeckých studií, nicméně jejich výsledky se mezi sebou mnohdy velmi liší. Vynesení konečného závěru o jeho původu komplikují těžce identifikovatelné archeologické nálezy a také dávné křížení s jeho předkem, vlkem obecným (Canis lupus). V průběhu domestikačního procesu došlo u psů k vytvoření nejrůznějších adaptací, kterými se přizpůsobili na život po boku člověka. Adaptace se týkají jak chování, tak i způsobu zpracování potravy. Aktuálním problémem je křížení psů a vlků ve volné přírodě. Tento jev by mohl ohrozit genetickou integritu u nyní rozšiřující se evropské vlčí populace. The domestic dog (Canis lupus familiaris) is one of the most widespread domestic animal species over the world. A lot of scientific studies are focused on explaining the process of dog domestication. However, the results of these studies vary in most cases. The conclusion about the origin of dogs is complicated due to hybridization with their ancestor, the gray wolf (Canis lupus), in ancient times and also because of some archaeological discoveries, which are difficult to identify. The origin of various adaptations during domestication process allows dogs to live alongside humans. These adaptations are related to behavior and food digestion process. Hybridization between dogs and wolves in nature is a current issue. It could threaten the genetic integrity of expanding the European wolf population. Department of Zoology Katedra zoologie Přírodovědecká fakulta Faculty of Science