Analýza diskursu tvorby veřejného prostoru v Praze - Hladík, Zdeněk (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2015)
Ústřední myšlenkou této diplomové práce je vnímání veřejného prostoru jako něčeho nesamozřejmého, na jehož existenci a fungování se významně podílí sami jeho uživatelé. Nicméně ve společnosti existuje mnoho zájmových skupin, které si na něj mohou klást určité nároky a snažit se do něj promítnout své vlastní představy. Jedním z takových pokusů může být i dokument Strategie rozvoje veřejných prostranství hl. m. Prahy/ návrh, který sám sebe prezentuje jako revoluční rozvojový dokument a jehož obsah by měl být v souladu se zájmy veřejnosti. Je ale tomu opravdu tak? Přijetím principů sociálního konstruktivismu lze pak za pomoci diskursivní analýzy jako hlavní výzkumné metody odhalit 1) jakým způsobem je v tomto dokumentu prezentován pražský veřejný prostor a jeho tvorba a 2) jakým způsobem se představy dokumentu (autorů) liší od veřejného diskursu. Výsledkem této práce by tedy mělo být zjištění, jestli je obsah dotyčného dokumentu opravdu napsán ve shodě se zájmy obyvatel Prahy a zda je opravdu tak jedinečný, jak se sám prezentuje. Klíčová slova: diskurs, diskursivní analýza, IPR, město, Praha, rozvoj, sociální konstruktivismus, veřejný prostor The central idea of this diploma thesis is perception of public space as something unnatural. Its existence and functioning is affected by its users. However, in society there are many interest groups, which have some requirements on public space and try to imprint theirs notions into it. One such attempt could be document Strategie rozvoje veřejných prostranství hl. m. Prahy/ návrh, which presents itself as revolutionary document of development, that its content should be in accordance with interests of community. But is it really so? Accepting the principles of social constructivism and using discourse analysis as main research method we should be able to say 1) how in this document is presented public space of Prague and its creation and 2) how visions of this document (its authors) are distinct form public discourse. The result of this diploma thesis should be to ...