Applicability of Systemic Approach to the Analysis of Geostrategic Importance of a Transborder Region: the Arctic Case - Valková, Irena (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2016)
Cílem této disertační práce je představení nového přístupu k empirické a systémové geopolitické analýze již probíhajícího teritoriálního sporu v Arktidě, tykajícího se snahy dvou států, Dánska a Ruska, o rozšíření hranic svých výlučných ekonomických zón do centrální části Arktického oceánu. Tento přístup zahrnuje do sebe spojení geografické, právní a politologické analýzy s kvantitativní výzkumnou metodologií a ve výsledku představuje mezioborovou studii. Rovněž nabízí empirické poznatky o dlouhodobém sociálně-geografickém vývoji v regionu (1993-2013) a uvádí faktografické údaje o zisku či ztrátě území každého z účastníků konfliktu, plynoucí z různých verzí finální podoby řešení daného sporu. Kolísání souhrnné sociálně-geografické moci každého účastníka konfliktu v důsledku manipulace geografickou moci v centrálním Arktickém oceánu slouží jako základ pro odvození klíčových odměn, plynoucích z každého alternativního řešení daného teritoriálního sporu. Tyto odměny jsou zavedeny do grafického modelu řešení konfliktu o třech hráčích (Dánsko, Rusko, Svět). Na základě různých kombinací strategií účastníků sporu jsou pak navrhnuta možná stabilní řešení, jejichž optimalita je taky posouzena. Dále jsou představeny alternativní scénáře budoucího strategického vývoje nejsevernějšího regionu na základě výsledků. The purpose of this dissertation is to demonstrate a new empirical and systemic geopolitical approach to the study of the ongoing territorial dispute in the Arctic resulting from the desire of two nation states, Denmark and Russia, to extend their own northernmost limits of the Exclusive Economic Zone to the central part of the Arctic Ocean. This approach combines geographic, legal and political analytical perspectives with quantitative research design to produce an inter-disciplinary study. Empirical evidence on the long-term socio-geographic development in the region (1993-2013) is provided together with information on particular territorial gains and losses for all decision-makers that arise in a number of ...