Arktická jezera: současný zooplankton, subfosilní záznam a rekonstrukce minulého vývoje, s důrazem na Svalbard - Sejbalová, Zuzana (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2014)
Arktické oblasti mají vlivem malého přísunu energie jednoduché potravní sítě, a proto se zde rychleji projevují změny. V arktických oblastech je mnoho jezer různých typů. Na dně těchto jezer se po dlouhá tisíciletí shromažďují zbytky různých organismů. Nejčastěji jsou to pakomáři (Chironomidae), rozsivky (Diatomeae) a perloočky (Cladocera), kterými se hlavně zabývá moje práce. Perloočky se v sedimentech jezer dobře zachovávají. Nachází se zde hlavně jejich chitinozní krunýře, hlavové štíty, a také efípia. U některých druhů se zachovávají pouze drobné úlomky jejich těl. Tyto zbytky jsou využívány v paleolimnologických studiích. Ze složení společenstev perlooček v současnosti lze vyvodit vztahy určitých druhů nebo skupin druhů k určitým faktorům prostředí a pomocí těchto vztahů lze rekonstruovat vývoj jezera i jeho okolí v minulosti. Nejčastější jsou rekonstrukce teploty, hloubky jezera a úživnosti. Ze znalosti reakce organismů na změny podmínek lze předpovídat, jak budou společenstva reagovat na změny v budoucnosti. Moje budoucí práce se bude zabývat analýzou perlooček z kóru odebraného z jezera Garmaksla, které se nachází v centrální části Svalbardu, proto je Svalbard něj tato práce zaměřena. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Arctic areas have low energy income and therefore harbour very simple food webs. Every environmental change has large and immediate impact. There are many types of lakes in the Arctic, and their sediments accumulate pieces of organisms that inhabited them. Most frequently those are Chironomidae, Diatomeae and Cladocera. My thesis is focused on Cladocera, which have very good subfossil record, most offen carapaces, head shields, postabdomens and ephippia can be found. In palaeolimnological studies these records are used to reconstruct development of environmental factors such as temperature, water level and trophic status. These models can then be used to predict future changes of the environment. My future work will be focused on lake Garmaksla in the central Svalbard and therefore all ...