Konstrukce představ o první republice pohledem dvou generací na příkladu stejnojmenného televizního seriálu - Hložková, Dominika (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2015)
(abstrakt) Diplomová práce "Konstrukce představ o první republice pohledem dvou generací na příkladu stejnojmenného televizního seriálu" se zabývá vytvářením představ o historickém období na základě sledování českého seriálu První republika, vysílaném od ledna 2014 do června 2014 na programu České televize. Cílem práce je ukázat, jak prostřednictvím mediálních obsahů spolukonstruují diváci dobu, kterou sami nezažili. To je porovnáno s diváky, kteří první republiku zažili a mohli ji tak se seriálem subjektivně srovnat. Publika obou generací jsou zkoumána rovnocenně a následně porovnána. V teoretické části jsou představeny základní myšlenky sociálních a mediálních konstruktivistických teorií a účinky televizního vysílání na publikum. Výsledná analýza získaných dat pak sice z těchto teorií vychází, ale snaží se přinést novou hypotézu. Výzkum se opírá o kvalitativní metodu zakotvené teorie Strausse a Glasera a pro bádání byly použity metody polostrukturovaného rozhovoru a skupinového rozhovoru. The diploma thesis "Construction of the imagination of the first republic era from the point of view of two generations explained by an example of the Czech TV series První republika" focuses on the mechanisms in which the TV series co-constructs the audience perception of the given era. The series was broadcasted from January 2014 untill June 2014 on the Czech Televisions program. The thesis aims to show how the younger generations of TV viewers construct the period in which they did not live through their consuming of media content. This is compared with the old-timers who could compare their own experience with the series. The audiences of both generations are equally scrutinized and consequently compared. The theoretical part introduces the theses about social and media construction of reality accompanied by audience cultivation theories. The final analysis of the acquired data is based on these theories but it aims to invent a new hypothesis. The subject matter of the research part is analysed by the qualitative method ...