Slovní úlohy v prvním a druhém ročníku základní školy - Weinzettel, Pavla (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2015)
NÁZEV: Slovní úlohy v prvním a druhém ročníku základní školy AUTOR: Pavla Weinzettel KATEDRA: Katedra matematiky a didaktiky matematiky VEDOUCÍ PRÁCE: PhDr. Michaela Kaslová ABSTRAKT: Tématem této diplomové práce jsou slovní úlohy pro první a druhý ročník základní školy. Práce se blíže zabývá slovními úlohami, které jsou publikovány v učebnicích nakladatelství Alter a Prodos. Cílem práce je analyzovat slovní úlohy v těchto učebnicích a klasifikovat je podle zvolených kritérií (kontext, metoda řešení, užití času, nestandardní slovní úlohy). Dílčím úkolem práce je porovnat analýzu slovních úloh v učebnicích, které žáci používají, se slovními úlohami, které jsou tito žáci schopni sami vytvořit. Výsledky práce poukazují na důležitost role učitele ve výuce matematiky. Učitel by měl k učebnicím přistupovat kriticky a snažit se slovní úlohy v učebnicích obohatit o chybějící typy ze všech analyzovaných hledisek. Zařazením takových typů úloh, které v učebnicích chybí, učitel zvyšuje zájem žáků na jejich řešení a předchází vytváření formalismů. Práce ukazuje nástroje, které může učitel použít v praxi pro hodnocení učebnic a pro dílčí diagnostiku žáka z hlediska míry jeho chápání pojmu slovní úloha. KLÍČOVÁ SLOVA: slovní úloha, typy zadání slovních úloh, analýza učebnic TITLE: Word Problems in the First and Second Year of Primary School AUTHOR: Pavla Weinzettel DEPARTMENT: Departmement of Mathematics and Mathematical Education SUPERVISOR: PhDr. Michaela Kaslová ABSTRACT: This thesis focuses on word problems in maths books for Year One and Two of primary schools, published by Alter and Prodos. The objective is to analyse the word problems set out in these maths books and to classify them according to the following criteria: context, methods of solution, time management, and non- standard types of maths problems. A partial aim of the thesis is a comparison of the textbook word problem analysis and the analysis of those word problems which the students can create themselves. The conclusions of the work point out the ...