Proces léčby v terapeutické komunitě WHITE LIGHT I. z perspektivy klientů - Zim, Martin (Univerzita Karlova. 1. lékařská fakulta, 2015)
Procesem pobytové léčby v terapeutické komunitě jsem se zabýval ve své bakalářské práci. Tento proces je ve všech terapeutických komunitách v ČR rozdělen nejčastěji do čtyř fází, ve kterých jsou na klienty kladeny různé nároky a úkoly. Postup v procesu léčby je hodnocen jak skupinou, tak i personálem. Naplnění kritérií v jednotlivých fázích je podmínkou k posunu klientů v procesu léčby směrem k úspěšnému ukončení léčby. Tyto fáze jsou pracovníky služby jasně definovány a klienti jsou s nimi seznámeni prostřednictvím operačního manuálu. Cílem této práce je popsat zmíněný proces léčby a společné prvky s ohledem na to, jak je vnímají a prožívají klienti během léčby v terapeutické komunitě WHITE LIGHT I. Pomocí metody prospektivního sledování se snažím popsat proces léčby a ten pak rozdělit dle společných prvků do ,,fází" tak, jak je vnímají sami klienti, a porovnat je s formálně stanovenými fázemi léčby v TK. Práce je založena na kvalitativním přístupu. Sběr dat probíhal formou prospektivního sledování, tj. jinou metodou oproti předchozímu výzkumu, který byl zaměřen retrospektivně. Navíc byly pro výzkum použity další zdroje dat obsažené v dokumentaci služby o klientech. Výzkumný soubor je institucionální, tvoří jej klienti terapeutické komunity WHITE LIGHT I, kteří absolvovali léčbu v délce alespoň 6. In the thesis I focused on a process of residential treatment in a therapeutic community. Such a process is mostly divided into four stages in all therapeutic communities in the CR where different needs and tasks are required from clients. The procedure in the treatment process is evaluated by the group as well as by staff. The fulfillment of criteria in each phase is a condition needed for shifting the clients in the treatment process towards successful completion of treatment. These phases are clearly defined by therapists and clients are acquainted with them through the operating manual. The aim of the thesis is to describe the process of treatment and common elements with regard to how it is perceived and ...