Medveď vo fínskej ľudovej slovesnosti - Kováčová, Ivana (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2015)
Tato bakalářská práce pojednává o tematice medvěda ve finské lidové poezii a finských folklórních tradicích. V první části práce je představená zoologická charakteristika medvěda, jeho výskyt na finském území a etymologie finských pojmenování pro medvěda. Práce na pozadí celkového kulturně-historického vývoje finské společnosti prezentuje vztah lidí k medvědovi v jednotlivých obdobích. Těžiště práce je v analýze mýtů pojednávajících o původu medvěda a básní týkajících se tematiky medvědích slavností. Klíčovými literárními zdroji pro tento rozbor jsou básně sesbírané na území Finska a Karélie, dostupné z internetového archívu Finské literární společnosti, a sbírka lidové poezie Eliasa Lönnrota, Kalevala. KLÍČOVÁ SLOVA medvěd, Finsko, lidová poezie, písně, mytologie, Kalevala, slavnosti ENGLISH SUMMARY This bachelor thesis deals with the theme of the bear in Finnish folk poetry and folk traditions. The first part of thesis introduces zoological characteristics of the bear, its occurrence in Finland and the etymology of different bear names in Finnish language. On the background of the overall cultural and historical development of Finnish society thesis presents people's relationship towards the bear in particular time periods. The focus of this thesis is to analyze myths dealing with birth of the bear and poems focusing on theme of the bear feasts. The key literature sources for this analysis are poems collected in Finland and Karelia, available in internet archives of Finnish literature society and collection of finnish folk poetry by Elias Lönnrot, The Kalevala. KEY WORDS bear, Finland, folk poetry, songs, mythology, Kalevala, feasts Institute of Germanic Studies Ústav germánských studií Filozofická fakulta Faculty of Arts