Shockvertising a jeho vývoj v marketingové komunikaci - Havlová, Laura (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2015)
(abstrakt) Díky internetu, mobilním zařízením a dalším technologickým inovacím mají reklamy ke spotřebitelům čím dál tím snazší cestu. Na druhou stranu právě množství kanálů a příležitostí, při kterých na nás mohou reklamy působit, nutí jejich zadavatele společně s reklamními agenturami k používání stále agresivnějších a neotřelejších technik, aby si získali pozornost veřejnosti. Jednou z forem reklamy, která se chce odlišovat, je shockvertising, neboli šoková reklama. Právě šokem v marketingové komunikaci se zabývá tato bakalářská práce. Jejím cílem je zjistit, jak se na používání shockvertisingu v české reklamě dívají sami reklamní pracovníci. Přestože šokové reklamy nejsou nikterak výjimečné, věnuje se jim velmi málo odborných publikací. Autoři je často řadí do sociální reklamy nebo je zkrátka uvádějí jako jeden z možných druhů kreativního zpracování. Tato práce si dává za úkol tento stav změnit a věnovat se systematicky právě jen shockvertisingu. K tomu je nezbytný teoretický základ, kterému je věnovaná první část práce. Druhou částí je pak výzkum, provedený formou deseti rozhovorů s tvůrci reklam z českých kreativních agentur. With the Internet, mobile devices and other technological innovations, advertisements have an easy way to the customers. On the other hand, all these channels and opportunities to communicate make it harder for the ads to actually affect the public. Therefore, the advertisers and creative agencies have to use more aggressive and unusual techniques to catch the people's attention. One form that wants to differentiate itself from the other ads is shockvertising, ads using shock appeal to communicate. And this type of advertising is the topic of this bachelor thesis. The aim is to find out how Czech creative workers view the use of shockvertising. Despite the fact that ads with shock appeal are no exceptions, not many professional publications focus on them as their core topic. Authors often include them into the social advertising or state them just as one of the types of creative ...