Současný český nacionalismus v rámci krajní pravice - Bauer, David (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2015)
Smyslem práce je popsat a analyzovat roli nacionalismu v současných českých krajně pravicových hnutích. Autor si klade dva základní cíle. Prvním je zhodnotit sílu a relevanci současného českého nacionalismu v rámci krajní pravice. Druhý cíl spočívá v tom, že rozbor samotného nacionalismu by měl poodhalit skutečnou podobu těchto organizací a jejich myšlenkový obsah. Práce nabídne průřez českým krajně pravicovým spektrem. Bylo nezbytné vybrat ta hnutí, jenž se od sebe navzájem liší a reprezentují tak různé podoby českého pravicového extremismu. Všechny tři platformy lze zařadit ke krajní pravici a český nacionalismus v nich silně rezonuje. Sami sebe vnímají jako vlastence, kteří brání konzervativní hodnoty a národní tradice. Revue národní myšlenky představuje pokus o sofistikované, intelektuální fórum, které dává prostor ultra-pravicovým názorům a idejím. Hnutí D. O. S. T. zastupuje konzervativní "lidovou iniciativu", jenž se vymezuje proti multikulturalismu a Evropské unii. Národní strana je pak ukázkou krajního politického uskupení, v němž lze najít stopy populismu, xenofobie i čistého rasismu. Obsahová analýza těchto tří hnutí se stane stěžejní osou celé práce. Zkoumání jejich cílů postupů a názorů je klíčem k pochopení, co pro tyto skupiny nacionalismus znamená a jakým způsobem s ním pracují. Aim of the thesis is to describe and analyse the role of nationalism in contemporary Czech extreme right movements. Its author has two fundamental objectives. The first is to evaluate strength and relevance of contemporary Czech nationalism within extreme right movements. The second objective consists in the analysis of nationalism itself, which should reveal the true nature of these organizations and their ideological platform. This thesis presents an overview of Czech extreme right spectrum. It was essential to select movements that mutually differ and therefore represent various manifestations of Czech right extremism. All three platforms can be classified as extreme right movements strongly resonating with Czech ...