Informovanost rodin o způsobech logopedické prevence - Hroudová, Monika (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2013)
NÁZEV: Informovanost rodin o způsobech logopedické prevence AUTOR: Monika Hroudová KATEDRA: Katedra Speciální pedagogiky VEDOUCÍ PRÁCE: Mgr. Lucie Durdilová ANOTACE: Teoretická část bakalářské práce si klade za cíl za pomoci současné literatury, dosavadních poznatků a výzkumů vymezit základní pojmy související s logopedickou prevencí, popsat řečový vývoj dítěte, charakterizovat nejčastější formy narušené komunikační schopnosti objevující se u dětí předškolního věku a informovat o způsobech logopedické prevence, zejména primární (jakými způsoby mohou sami rodiče předcházet výskytu řečové vady u svých dětí již od nejútlejšího věku). Kvantitativním způsobem výzkumu, konkrétně formou dotazníku, bude zjišťována informovanost rodičů o možnostech prevence řečových vad, povědomí o řečovém vývoji dětí a spokojenost s dostupností a kvalitou materiálů na toto téma. Průzkum se bude zaměřovat výhradně na rodiče předškolních dětí ve věku 3 - 4 roky. TITLE: Awareness of families regarding the methods of speech therapy prevention AUTHOR: Monika Hroudová DEPARTMENT: Department of Special pedagogy SUPERVISOR: Mgr. Lucie Durdilová ANNOTATION: The aim of the theoretical part of this bachelor's thesis is to describe basic concepts related to the prevention of speech impediments, by using current literature, existing knowledge and research, characterize the most common forms of comminication disorder that usually occur in preschool children and inform about ways of how to prevent speech disorders, mainly primary ones (How can parents prevent the occurrence of speech defects among their children from an earliest possible age). Awareness of parents of the possibilities to prevent speech defects, of child's speech development and of thequality of related literature, will be determinated by a questionnare, this means a quantitative research method. Questionnare will be focused on parents with children between 3-4 years old. Katedra speciální pedagogiky Faculty of Education Pedagogická fakulta