Životní styl českých singles se zaměřením na stravování - Vondrášová, Kateřina (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2013)
Životní styl českých singles se zaměřením na stravování Kateřina Vondrášová Abstrakt Práce se věnuje problematice životního stylu sociální skupiny singles se specifickým ohledem na oblast jídla a stravování. Prostřednictvím hloubkových polostrukturovaných rozhovorů s jedinci, kteří sami sebe řadí do této skupiny, byl identifikován fenomén gender free přístupu k řadě činností v životě singles, tedy nahlížení na sociální svět a praktiky v něm nezávislého na tom, zda je člověk mužem nebo ženou. Jde především o oblast vztahů s přáteli, intimních (sexuálních) vztahů, péče o domácnost a v neposlední řadě o postoje k přípravě jídla, vaření a stravování šířeji. S tímto jevem úzce souvisí i fenomén otevření se, tedy překročení hranice výlučně soukromé sféry domácnosti a vstup do veřejného prostoru, tj. spíše než ve smyslu prostorovém, ve smyslu sociálním. V těchto souvislostech se ukázalo, že singles svými každodenními strategiemi přispívají k sociálnímu životu a solidaritě společnosti, což je opačnou tendencí, než která je obvykle na základě stereotypních představ se singles spojována. Právě odhalení distinktivních fenoménů otevření se a gender-free bylo výsledkem uplatnění přístupu zakotvené teorie zahrnujícího i určení schématu vysvětlujícího sociální jev singlovství jako takový. Czech Singles Lifestyle with Focus on Eating Kateřina Vondrášová Abstract Thesis deals with the issue of singles lifestyle with particular regard to food and eating. The phenomenon of gender free attitude towards series of activities in the life of singles (in other words the standpoint on the social world and practices that occur in it independently on one's sex/gender) was identified through in-depth semi structural interviews with people, who rank themselves among singles. It appears mainly in the area of relationships with friends, in the sphere of intimate (sexual) relationships, in the area of household keeping and, last but not least, in the attitude towards the food preparation, cooking and eating generally. This phenomenon is ...