Porovnání vývoje vybraných demografických charakteristik v severských zemích od roku 1990 - Klapková, Michaela (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2013)
Porovnání vývoje vybraných demografických charakteristik v severských zemích od roku 1990 Abstrakt Cílem této práce je porovnat vývoj vybraných demografických charakteristik v severských zemích od roku 1990. V této práci jsou severské země definovány jako pět státních útvarů na severu Evropy: Dánsko, Finsko, Island, Norsko a Švédsko. Z analýzy vyplývá, že demografický vývoj severských zemí není stejný a každý stát má svá specifika. Dle očekávání se nejvíce odlišoval vývoj Islandu, který má díky vyšší úrovni plodnosti i mladší věkovou strukturu. Jiným vývojem prošlo i Finsko, jenž ve sledovaném období nejvíce zestárlo, a vykazovalo nižší hodnoty naděje dožití při narození pro muže. Překvapivě horší úmrtností poměry byly pozorovány v Dánsku, a to zejména u žen. Průběh křivky úhrnné plodnosti ve Švédsku, který je zcela odlišný od vývoje ostatních severských států, a který je přirovnáván k horské dráze, přetrvával i v období let 1990-2011. Unikátnost demografického chování severských zemí potvrdily výsledky shlukové analýzy. V roce 1990 i 2011 se těchto pět států nacházelo v jednom shluku především kvůli vysokému procentu živě narozených mimo manželství a v roce 2011 i díky vyšší úhrnné plodnosti. Jelikož tyto státy v minulosti určovaly demografické trendy Evropy, domnívám se, že studium těchto zemí a jejich. Comparison of development of selected demographic characteristics in the Nordic countries since 1990 Abstract The objective of this study is to compare the development of selected demographic characteristics in the Nordic countries since 1990. In this paper the Nordic countries are defined as a five state formations in Northern Europe: Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden. The analysis shows that the demographic development of Nordic countries is not the same and each state has its own specifics. As expected, the most distinct development had Iceland, which thanks to higher fertility rate had younger age structure. Different development had also Finland, which was aging the most and had a lower life ...