Ekologické faktory ovlivňující složení potravy kalouse ušatého Asio otus (Linnaeus, 1758) - Gaďůrková, Kateřina (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2013)
Má diplomová práce se zabývá problematikou ekologie a složení potravy kalouse ušatého (Asio otus) na zimovišti v Kladně - Kročehlavech. 1) V práci je ověřována hypotéza očekávaného vlivu sněhové pokrývky na druhové složení potravy kalouse ušatého. To bylo potvrzeno s určitými výjimkami. 2) Dále se má diplomová práce věnuje metodice rozboru a určování druhů drobných obratlovců v potravě kalouse ušatého podle lebek i podle postkraniálního skeletu. Byla vypracována metoda určování pohlaví hraboše polního podle pánevních kostí. Z kosterních zbytků pánví ve vývržcích bylo zjišťováno zastoupení jednotlivých pohlaví u dominantního druhu v potravě - hraboše polního (Microtus arvalis). 3) Ze získaných výsledků týkajících se určování pohlaví podle pánví vznikly statisticky významné závěry, které budou moci sloužit pro další výzkumy složení potravy kalouse ušatého. Klíčová slova: kalous ušatý (Asio otus), potrava, postkraniální skelet, pánevní kosti My thesis deals with ecology and diet of the Long - eared Owl (Asio otus). The study area a wintering place is situated near the town of Kladno. 1) The hypothesis that a high snow cover has an influence on the Long-eared Owl diet has been confirmed. 3) The thesis deals with the determination methods of small vertebrate species in Long - eared Owl's diet. The work deals with postcranial skelet as well. There was compilled the method of the sex determination in Common vole (Microtus arvalis). The sex determination was based on the morphological differences of the pelvic bones. The results (sex ratio) had been statistically tested and as such found significant. 2) There were also analyzed the skeletal remnants of the pelvic bones in the pellets. The study of the pelvic bones was carry out in order to find expected seasonal changes in the sex ratio in a dominant prey Common vole (Microtus arvalis). That hypothesis was not confirmed. Keywords: Long-eared owl (Asio otus), diet, postcranial skeleton, pelvic bones Katedra biologie a environmentálních studií Faculty of Education ...