Geografická analýza výskytu velkých šelem v moravských Karpatech - aplikace pro environmentální výchovu - Šťovíčková, Kateřina (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2011)
Velké šelmy představují významné indikátory kvality a struktury prostředí. Jejich současný stálý výskyt v České republice je téměř výlučně vázán na rozsáhlé komplexy horských lesů s nízkou intenzitou antropogenního rušení. Moravské Karpaty představují klíčovou oblast výskytu všech našich velkých šelem - rysa ostrovida, vlka obecného i medvěda hnědého. Zároveň se jedná o území zásadního významu z hlediska propojení stávajících populací a možností potenciálního šíření jedinců do dalších vhodných oblastí. Geografická analýza výskytu všech tří druhů velkých šelem v moravských Karpatech prokázala výběr lesnatých horských oblastí při hranicích se Slovenskem. Kromě preference krajinného pokryvu a charakteru reliéfu byla řešena i otázka antropogenního vlivu na výskyt šelem. Bylo zjištěno, že rys, vlk i medvěd se v zásadě vyskytují v oblastech s nízkou hustotou zástavby a komunikací. Jejich další potencionální rozšíření závisí na zachování průchodnosti mezi jednotlivými lokalitami. Proto tato práce poukazuje i na problém fragmentace krajiny prostorovými a liniovými bariérami, jejímž důsledkem je snižování genetické variability druhů a ztráta biodiverzity. Návrat původních predátorů našich lesů je možný pokud se změní celková koncepce výstavby nových silničních a dálničních koridorů i postoj místních obyvatel, kteří. Large carnivores are the most important bio-indicators. Their current distribution is connected to large complexes of mountain forests with low-intensity anthropogenic interference. In the Czech Republic, the Moravian Carpathians are presently home to large carnivores such Lynx lynx, Canis lupus and Ursus arctos. This region is also significant in that it connects regions of current large carnivore populations with regions suitable for potential population expansion. Geographical analysis of the distribution of large carnivores in the Moravian Carpathians revealed a positive correlation between carnivores and the mountain forest near the border of Slovakia. Studies for predilection for land cover and ...