Mapování rozsahu mořského ledu metodami DPZ - Suchá, Renáta (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2011)
Mapování rozsahu mořského ledu metodami DPZ Abstrakt Cílem této práce je na příkladu Beaufortova moře ukázat využití metod dálkového průzkumu Země pro monitorování mořského ledu. V první části práce vycházející z rešerše dostupné literatury je uveden stručný princip dálkového průzkumu Země. Zmíněny jsou též některé pozorovací satelity, především Envisat ASAR, jehož data jsou použita i v druhé části práce. Dále je zde analýza několika studií zabývajících se monitorováním mořského ledu. Následně jsou podrobně popsána data (optická a radarová) používaná pro monitorování polárních oblastí. Jsou zde uvedeny výhody a omezení těchto dat. V závěru první části jsou uvedeny studie monitorující led v Beaufortově moři. Druhá část práce demonstruje rozsah mořského ledu ve dvou vybraných oblastech v Beaufortově moři. Na základě jedenácti radarových snímků zdarma poskytnutých od Evropské vesmírné agentury byla provedena klasifikace dvou typů mořského ledu (jednoletý led a ledové kry / víceletý led). Ve sledovaných oblastech byl zaznamenán rozsah mořského ledu v roce 2003 větší než v roce 2009. Minima zalednění v obou letech byla v září. Na snímcích je velmi dobře patrný rovněž postup ledových ker, řízený mořskými proudy. Čtenář tak získá informace o využití a zpracování radarových dat a jejich dobrém využití při. Mapping of sea ice extent by help of remote sensing methods Abstract The aim of this thesis is to show utilization of remote sensing methods for monitoring of sea ice by way of an example of Beaufort Sea. In first part of this thesis resulting from the available information in the literature. A short principle of remote sensing is introduced. Some of observation satelites are mentioned, above all Envisat ASAR, whose data are used in the second part of this thesis. Further, some researches concerning the monitoring of sea ice are analysed. The applied visual and radar data are described in detail for monitoring of polar areas. The advantages and limit sof these data are mentioned. In the conclusion of this first ...