Vzdělávání a příprava k povolání u lidí s mentálním postižením na Teplicku - Herman, Zdeněk (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2011)
PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY KARLOVY Abstrakt Vzdělávání a příprava k povolání u lidí s mentálním postižením na Teplicku 30.6.2011 Autor: Zdeněk HERMAN Studijní program: Speciální pedagogika-obor vedoucí práce: doc. PhDr. Jan ŠIŠKA PhD. Abstrakt: Přes jakékoli problémy regionu počínající kulturním prostředím, skladbou lidí po nezaměstnanost jsem byl doveden k přesvědčení, že takové faktory nebývají vždy hlavní. Někdy vzdělání nebývá hlavním vlivem, přestože je potřebné, avšak charakter, píle a pracovitost jsou vlastnosti, podle kterých jsou lidé s postižením bráni k pracovnímu poměru. Hodnoty, které má rodina lidí s postižením někdy bývají problematické pro vzdělávání a proto hodnoty jsou nabízeny školou. Výsledek je pak závislý na kvalitě školy a jejím vedení. Věděl jsem, že v Teplickém kraji jsou dvě školy, které nabízejí komplexní vzdělání a přípravu ke kvalitnímu plnohodnotnému životu. Přesto není příprava ke kvalitnímu životu plně komplexní. K přípravě k povolání chybí Tranzitní program, který jde ruku v ruce s Podporovaným zaměstnáváním, které na Teplicku funguje. Největší práci by mělo být přesvědčení lidí s MP, aby uměli sami se rozhodovat, pracovat a nezpohodlnět, aby měli potřebu najít povolání a nezůstat doma, aby měli vlastní kontrolu na vlastní vůlí chodit pravidelně do práce. Motivace a chuť. PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY KARLOVY Abstrakt k diplomové práci v anglickém jazyce Vzdělávání a příprava k povolání u lidí s mentálním postižením na Teplicku 30.6.2011 Autor : Zdeněk HERMAN Studijní program: Speciální pedagogika - obor vedoucí práce: doc. PhDr. Jan Šiška PhD. Abstrakt Despite all the problems in the Ranks of the cultural environment and the composition of the people after the unemployment I was led to believe it is not always the main factor in recruitment. Or maybe education is not the main determinant, though primarily affiliated, but the nature of personality, diligence and hard work are determinants, which are the quintessence of the employer's requirements. Sometimes such values in ...