"Filmy s romským přízvukem": Současný stav romské kinematografie a její perspektiva - Dvorská, Františka (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2011)
"Filmy s romským přízvukem": Současný stav romské kinematografie a její perspektiva Hlavním teoretickým přístupem, o nějž se tato práce opírá, je koncept tzv. kinematografie s přízvukem, který formuloval iránský filmový vědec Hamid Naficy. Na základě jeho metodologického nástroje autorka zkoumá některé složky "stylu s přízvukem", jak se uplatňují právě v romské kinematografii, a dospívá k názoru, že již na malém vzorku tvorby deseti romských filmařů, lze hovořit o určitých komponentách, které jsou více méně společné všem uváděným tvůrcům. Jedná se především o sdílení existence v "meziprostoru", která je navíc v některých aspektech odlišná od "hraniční" existence exilových autorů nebo jiných filmařů diaspory, a to specifickým statusem romské menšiny ve společnosti obecně. Pro romskou kinematografii je příznačná autobiografičnost a začlenění autora do příběhu. Z výrobního hlediska se jedná převážně o filmy alternativní, nízkorozpočtové či artové. Po finanční stránce je romská tvorba nejčastěji podporována veřejnoprávními televizními stanicemi, dotacemi od státu, neziskovými organizace nebo malými produkčními společnostmi. Týmy jsou často tvořeny na přátelských či rodinných vazbách, filmaři většinou pracují s obdobným kolektivem lidí, sami zastávají více funkcí a jsou přítomni při více fázích vzniku. Summary: "Romani Accented Movies": Current situation of Romani Cinema and Its future Perspective The main theoretical approach that underpins this work is based on the concept of an accented cinema formulated by the Iranian film scholar Hamid Naficy. On the basis of his methodological tools the author examines some elements of the "accented style" as they assert themselves in the Roma cinema, and comes to the conclusion that already on a small sample of ten Romani filmmakers we can see certain components that are more or less common to all featured artists. Foremost there is shared existence in the "interspace", which is moreover in some aspects different from the exile or other diaspora filmmakers' "boundary" ...