Kosterní zbytky v potravě kalouse ušatého Asio otus (Linnaeus,1758) jako ukazatele populačních změn drobných savců na zimovišti v Kladně-Kročehlavech - Kolomazníková, Jana (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2011)
23/6/2011 Kosterní zbytky v potravě kalouse ušatého 6 jako ukazatele populačních změn drobných savců 1. ABSTRAKT 1.1 Abstrakt v českém jazyce Diplomová práce Kosterní zbytky v potravě kalouse ušatého Asio otus (Linnaeus, 1758) jako ukazatele populačních změn drobných savců na zimovišti v Kladně-Kročehlavech se zabývá sledováním kalouse ušatého na jeho zimovišti, rozborem potravy a odhadem populačních změn drobných obratlovců v potravě, odhadem změn pohlaví drobných savců v jeho potravě a studiem morfologických znaků na pánvích samců a samic hraboše polního. V didaktické části práce bylo provedeno laboratorní cvičení na téma rozbor vývržků a určování drobných obratlovců v potravě kalouse ušatého. Pozorování jako podklad pro sepsání práce proběhlo v období od podzimu 2009 do konce zimy 2010. Výsledky ukazující změny v populaci drobných savců obsažených v potravě kalouse ušatého mohou přinést nové poznatky o jejich populační dynamice. Součástí sledování populace kalouse ušatého byly i jeho odchyty a kroužkování. Materiály k rozboru potravy pocházely ze sběru vývržků na nocovišti v Kladně-Kročehlavech. 23/6/2011 Kosterní zbytky v potravě kalouse ušatého 7 jako ukazatele populačních změn drobných savců 1.2 Abstrakt v anglickém jazyce The diploma thesis is called Skeletal Remnants in Diet of Long-eared Owl Asio otus (Linnaeus, 1758) as The Indicators of Fluctuation in Size of Population of Small Mammals in Wintering Place in Kladno-Kročehlavy. The thesis deals with oversight of Long-eared Owl in his wintering site, analysis of his diet, and estimation of population changes in the diet of small vertebrate. It also consists of the estimation of changes in gender of small mammals and in the content of his diet, and of studies morphological traits done on pelvises of males and females of common vole. As part of didactic section there were laboratory exercises completed. The focus was on the analyses of pellets and the assignment of small vertebrates in the diet of Long-eared Owl. The main monitoring was completed in the ...