Doklady kontinentálního zalednění v reliéfu Moravské brány - Pavurová, Zuzana (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2011)
Doklady kontinentálního zalednění v reliéfu Moravské brány Abstrakt Ve své diplomové práci se zaměřuji na území v Moravské bráně, které bylo během kvartéru zasaženo kontinentálním zaledněním. Zabývám se reliéfem na území Moravské brány a zda tu lze najít doklady kontinentálního zalednění. Dále jestli jsem schopna potvrdit nebo vyvrátit prostorové vymezení oscilační zóny kontinentálního pleistocénního ledovce. Hlavní části diplomové práce představují: vývoj poznatků a názorů na zalednění ve zkoumaném území, tvary reliéfu, které vznikají u okrajů ledovců, metody a výsledky výzkumu a diskuze. Diplomovou práci jsem obohatila o mapy, grafy a obrázky. Vzhledem k tomu, že je reliéf již značně pozměněn, tvary, které po sobě ledovec zanechal, jsou zde velmi obtížně viditelné. Dospěla jsem k tomu, že prostorové vymezení oscilační zóny kontinentálního pleistocénního ledovce mohu potvrdit jen v určitých částech. Geomorphological evidence of the Scandinavian glaciation in the Moravian Gate Abstract This thesis is aimed at area in the Moravian Gate which was covered by continental ice sheets during the Quaternary. The goal of this thesis is to analyze relief and ice-margin landforms in the Moravian Gate. Main parts of this thesis are: current views on the extent of glaciated area, definition ice-marginal landforms, methods my fieldwork, results and discussion. Maps and graphs were created as a part of this thesis. Present relief is very different from pleistocene relief. It is difficult find ice-margin landforms. I agree with extent of pleistocene ice sheet glaciations from Tyráček (2006). Katedra fyzické geografie a geoekologie Department of Physical Geography and Geoecology Přírodovědecká fakulta Faculty of Science