Postavení chlapců s nemaskulinními charakteristikami v žákovském kolektivu - Klimešová, Hana (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2012)
Moje bakalářská práce se zabývá postavením chlapců s nemaskulinními charakteristikami (osobnostními, behaviorálními a vzhledovými) v žákovském kolektivu. Konkrétně tím, jak se spolužáci, spolužačky a vyučující chovají k těmto chlapcům, jak jsou kolektivem přijímáni a také jak sami tito chlapci své postavení v kolektivu prožívají. Ve výzkumu jsem zjistila, že žákovské kolektivy vyčleňují chlapce nedodržující genderovou roli, přičemž hodnocení těchto jedinců žáky/žákyněmi je ovlivněno společenskými normami maskulinity a také normami třídními. Nemaskulinní chlapci se vzhledem ke svému vyčlenění ve třídních kolektivech necítí spokojení a šťastní. Práce se skládá ze dvou částí: teoretické a empirické. Teoretická část poskytuje základní informace, jež se týkají genderové problematiky. Konkrétně se jedná o tři kapitoly. V jedné prezentuji poznatky týkající se základních termínů užívaných v genderové literatuře, jakými jsou genderový řád, maskulinita a femininita, a vývoj genderové identity. Další kapitola se věnuje nedodržování genderových rolí ze strany chlapců a možným reakcím ze strany společnosti na tuto situaci. Třetí kapitola se zabývá charakterem školní třídy jako sociální skupiny a vlivem školy na žáky a žákyně z genderového hlediska. V empirické části se věnuji výzkumu, který má podobu. My Bachelor Thesis deals with the status in a student group of boys who possess unmasculine behaviours, apperace and characteristics. I studied how pupils, both girls and boys and teachers behave towards unmasculine boys, how these boys are accepted, or not, into groups, and how boys with unmasculine characteristics experience their status in a group of pupils. Outcomes of my research are (1) groups of pupils set aside unmasculine boys because male and female pupils judge boys with unmasculine chracteristics in accord with the gender order, and also with the pupil's group norms, and (2) unmasculine boys doesn't feel happy and aren't satisfied with their status in the group of pupils. My thesis consists of two parts: firstly a ...