Die Reflexion des Judentums in der Prager deutschen Literatur im Zeitraum 1900-1920 - Dvořáková, Lenka (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2012)
V roce 1849 byla zru ena ghetta v rakouské í i, co vedlo ke svobodnému st hování a usidlování id . Toto opat ení nastartovalo d le ité hospodá ské, ale p edev ím spole enské mo nosti, které byly jednou z p í in idovské emancipace. P ed rokem 1900 bylo rozhodnuto o zbourání pra ské idovské tvrti (asanace), tzv. ghetta, které bylo vnímáno jako jeden z posledních symbol bývalého nesvobodného postavení id . Autorka této bakalá ské práce bude zkoumat romány z období 1900 - 1920 p edev ím idovských, n mecky pí ících autor . P edm tem zkoumání bude, zda-li a jak lidé vnímali dál existenci ghetta i p esto, e bylo srovnáno se zemí, jaký tento proces m l vliv na esko-n mecko- idovské vztahy, jak bylo na idy nahlí eno v t inovou spole nosti, jak vnímali idé sami sebe, apod. D raz bude kladen na subjektivní pocity a zobrazení autor v historickém kontextu. Asimilace id do eského i n meckého obyvatelstva a vzr stající sionismus budou brány v potaz, ale zkoumání t chto proces není primárním cílem této práce. In 1849 were all ghettos in the Austrian Empire abolished which led to free movement and settlement of the Jews. This procuration started important economical, but more importantly social possibilities which were some of the reasons for Jewish emancipation. Before the year 1900 was determined the demolition (decontamination) of the Prague Jewish quarter, so called ghetto, which was perceived as one of the last symbols of the former unfree position of the Jews. The author of this thesis will examine novels from period 1900 1920 above all of Jewish, in German writing writers. The subject of the study will be whether and how did the people see ongoing existence of the ghetto, even though it was demolished, what kind of influence did this process have on Czech-German-Jewish relationship, how was looked upon the Jews by the majority society, how did the Jews see themselves, etc. The emphasis will be laid on the personal feelings and projection of the authors in the historical context. Assimilation of the Jews to the Czech and ...