Specifika rozhlasového vysílání pro posluchače ve věkové kategorii 30 až 50 let. - Drobná, Šárka (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2012)
Bakalářská práce pojednává o rozhlasovém vysílání v České republice, které je zaměřeno na skupinu posluchačů ve věku od 30 do 50 let. Zabývá se zejména veřejnoprávními a soukromými stanicemi s celostátním pokrytím. Dále zjišťuje, jaké formáty stanic a pořadů ve vysílání pro cílovou skupinu dominují a co od vysílání očekávají sami posluchači cílové skupiny. Práce je rozdělena do kapitol a podkapitol. První kapitola je zaměřena na vývoj veřejnoprávního a soukromého rozhlasového vysílání po roce 1989. Je zde popsán proces demonopolizace Československého rozhlasu a vzniku konkurenčního prostředí privátních stanic, dále zánik Československého rozhlasu a vznik Českého rozhlasu, který nyní funguje jako veřejnoprávní instituce. Druhá kapitola se věnuje počátkům prvních soukromých rozhlasových stanic s celostátním významem. Třetí kapitola popisuje formáty, které se v rozhlasovém vysílání vyskytují v současné době, a to jak formáty rozhlasových stanic, tak formáty pořadů. Ve čtvrté kapitole je stručně charakterizován program tří nejoblíbenějších stanic cílové skupiny. V poslední kapitole práce je shrnutí výzkumné části. Pomocí dotazníkového šetření bylo zjištěno, jaké jsou ve vysílání rozhlasových stanic poslechové preference lidí v produktivním věku, kterým stanicím dávají přednost a jakou náplň vysílání. This dissertation deals with the radio broadcasting in the Czech Republic that is focused on a group of listeners aged 30-50 years. It especially covers the public and private radio stations with statewide coverage. It also surveys what kind of formats of stations and broadcast programs dominate at target listeners and what the target listeners themselves expect from the broadcasting. The work is divided into the chapters and subchapters. The first chapter is concentrated on the development of the public and private radio broadcasting after the year 1989. It describes the demonopolization of Československý rozhlas and formation of competition of private stations, the ending of Československý rozhlas and origin of ...