Akulturační strategie v hudebních sebeprezentacích cizinců v České republice - Skořepová, Zita (Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, 2012)
V České republice provozují hudbu příslušníci různých cizineckých menšin, kteří se ve svých vystoupeních explicitně identifikují se svojí etnicitou a s oblastí svého původu. Hudebníci poukazují na to, že sami pocházejí například z Kuby, Ukrajiny anebo obecněji ze "Střední Asie" a hudba, kterou publiku nabízejí, je představována jako "kubánská", "ukrajinská lidová" či "středoasijská tradiční". Předmětem zkoumání jsou jednotlivé koncerty, chápané jako hudební události - performance - s určenými pravidly jednání interagujících účastníků. V Goffmanově duchu je jednání zkoumaných hudebníků během těchto událostí pojímáno jako sebeprezentace, jejíž význam určují repertoár, místo a příležitost konání, druh publika atd., jakožto "nosiči znaků". Z výzkumu vyplývá, že hudebníci ve svých sebeprezentacích různými způsoby vyjadřují kdo jsou, odkud pocházejí a rozličně představují (nejen) hudební kulturu vlastního původu. Inspirujíc se modely akulturačních strategií Johna W. Berryho (Berry et al., 1997), se na základě faktorů určujících charakter aktivit hudebníků z řad cizineckých menšin pokouším určit akulturační strategie odrážející se v jejich hudebních sebeprezentacích: kdy je možné pozorovat jednání odpovídající principům integrace anebo separace na druhou stranu? Jak se hudebníci s tou či onou strategií. This thesis is based on my research dealing with musicians - members of different immigrant minority communities, who explicitly identify themselves with their ethnicity and the region of their origin. The musicians mention that they come, e.g., from Cuba, Ukraine or generally from "Central Asia" and the music offered to the audience is presented as "Cuban", "Ukrainian folk" or "traditional music of Central Asia". The subject of study are their concerts, regarded as musical occasions - performances - with defined modes of participants' interaction. In the Goffmanian sense, the meaning of each selfpresentation is determined by the behavior of the musicians during the performances, and the repertoire, place and occasion ...