Typy postav v japonském vypravěčském umění rakugo - Roubíčková, Iveta (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2012)
Cílem této práce je srovnání typů postav ve vypravěčském umění rakugo. Klasické rakugo představuje zájmy a zábavu měšťanů v období Edo (1600-1867), kdy se původně panstvo bavící vypravěči stali sami centrem pozornosti na veřejných prostranstvích a svérázně popisovali obraz středověké, resp. předmoderní společnosti. Současné rakugo přenáší spontánně tuto tradici do současnosti s očekáváním dalšího vývoje. Také společenské jevy mají vliv na podobu postav rakuga a je zajímavé jejich prostřednictvím sledovat rozdílnou podobu života ve společnosti tehdy a nyní. Pro srovnání klasických a současných postav jsem použila metodu analýzy promluv a jejich následnou typologizaci podle projevených vlastností. The aim of this study is to compare characters in classical and contemporary japanese storytelling rakugo. Classical rakugo presents cultural tastes of merchant class in the Edo period (1600-1867) while the pattern of storytellers attending lords turned to performance in public and brought several amusing characters to idealize the medieval or rather premodern world. Contemporary rakugo carries on this popular tradition spontaneously with great expectations for its future appearance. As society phenomenons effect the appearance of rakugo characters, it is possible to observe the difference between this representation of life in community in past and nowadays. To compare classical and contemporary rakugo characters I analyzed them first according to their or storyteller's utterances and defined them as literary types. Institute of East Asian Studies Ústav Dálného východu Faculty of Arts Filozofická fakulta