Implementace multikulturní výchovy do výuky a postoje učitelů k ní - Pecinová, Hana (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2012)
Diplomová práce se zabývá postoji učitelů k zavedení multikulturní výchovy do vzdělávání v rámci kurikulární reformy regionálního školství v České republice. Práce se také věnuje průběhu realizace multikulturní výchovy v praxi a postoji učitelů k dalšímu vzdělávání v této oblasti. Autorka v diplomové práci vychází z toho, že jsou učitelé klíčovými aktéry ve fázi implementace vzdělávací politiky a jejich postoje jsou zásadní pro úspěšnou implementaci multikulturní výchovy. Základem metodologie je analýza kvalitativních dat získaných z rozhovorů s učiteli. Hlavními teoretickými východisky práce jsou systém přesvědčení dle Paula A. Sabatiera, teorie implementace street-level bureaucracy M. Lipského a teoretické přístupy k multikulturní výchově. Učitelé se staví k multikulturní výchově pozitivně, ovšem někteří mají sami předsudky vůči jiným národnostem. Svou autonomii v realizaci multikulturní výchovy v praxi vnímají sice pozitivně, na druhou stranu ale vyjadřují i potřebu jistých pravidel a podpory při její realizaci. Učiteli pociťovaná nedostatečná podpora a nejasná pravidla se pak promítají do problémů, s nimiž se učitelé při realizaci multikulturní výchovy setkávají. Na základě poznatků autorka navrhuje zaměřit se na profesní vzdělávání učitelů a na materiální podporu při realizaci multikulturní. This diploma thesis deals with attitudes of teachers towards the introduction of the multicultural education within the curriculum reform of the regional system of education in the Czech Republic. The thesis then deals also with the course of implementation of the multicultural education in practice and with attitudes of teachers towards further training in this area. Since teachers are the key persons involved in the implementation of education policy, their attitude is crucial for successful implementation of the multicultural education. The methodology is based on the qualitative data analysis obtained from interviews with teachers. There are three main theoretical resources followed in this thesis, belief systems ...