Sámská poezie ve Finsku - Hořínová, Markéta (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2012)
Ve své diplomové práci se zabývám sámskou poezií. Hlavním záměrem práce bylo zmapovat historii a vývoj lyriky psané v severní sámštině převážně na území Finska. Kromě toho jsem se také pokusila nalézt některé společné znaky a tendence v sámské poezii. Při psaní jsem využívala encyklopedickou metodu. V první části práce se věnuji severosámskému joiku z literárního hlediska. Joik bývá často považován za základní kámen sámské literatury a i v mé studii se ukázal být zásadním pro její vývoj. Vlivy joiku lze pozorovat v celé historii sámské lyriky. V dalších částech práce představuji významné básníky a jejich poetickou tvorbu od konce 19. století až do současnosti. Pozornost věnuji hlavně autorům původem z Finska. Stručně se zabývám také některými společenskými událostmi, které měly přímý vliv na literaturu. V závěrečné části práce se krátce věnuji vydávání a překladům sámské poezie. Vzhledem k tomu, že moje znalost sámského jazyka je značně omezená, byla jsem nucena analyzovat literární díla vždy s přihlédnutím k jejich finskému či anglickému překladu. Přesto se mi podařilo v sámské poezii nalézt několik společných tendencí. Klíčová slova: Finsko, sámská literatura, poezie, joik, severní sámština This master's thesis deals with the topic of Sámi poetry. The main aim of this work was to examine the history and development of lyric poetry written in North Sámi in Finland. Apart from that I also tried to find certain attributes or trends common in Sámi poetry. In this thesis I used the encyclopedic method. In the first part of the thesis I examine the North Sámi yoik from a literary perspective. Yoik is often considered to be the foundation of Sámi literature and also in this work it has turned out to be very important for Sámi literary development. The influence of the yoik can be seen through the whole history of Sámi poetry. In the next chapters I introduce important poets and their work from the end of the 19th century to present. I focus mainly on authors originating from the Finnish side of Sámiland. In ...