Specifika vysílání pro posluchače Radia 1. - Míkovcová, Eliška (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá Radiem 1, jeho historií, formátovým zařazením, jednotlivými pořady a způsobem moderace. Cílem práce je identifikovat a popsat specifika vysílání, která tvoří "identitu" Radia 1. Stanice nevysílá hudbu na základě playlistu, ale náplň vysílání určují sami moderátoři, a proto právě jejich způsob moderace je klíčovým prvkem této práce. Výzkumná část práce se dělí na dvě kapitoly. V první z nich jsou popsány odchylky od spisovného jazyka, které byly vysledovány v jazykovém projevu moderátorů Radia 1. V druhé kapitole jsou porovnány pořady Odvážné Palce - Radio 1 a Čelisti - ČRo 4 - Radio Wave z hlediska obsahové struktury pořadů, jazykového projevu moderátorů a interpretace obou pořadů, tedy reakcí posluchačů. Obě tyto stanice jsou si formátově velmi podobné a oba pořady mají stejné žánrové i tematické zaměření. V závěru práce jsou shrnuty zjištěné faktory, které se na vytváření "identity" Radia 1 podílejí. This bachelor thesis focuses on Radio 1, its history, its programming format and specific language devices used by the presenters. The aim of the thesis is to identify and describe distinctive features of broadcast, which create "the identity" of Radio 1. The broadcasting scheme is not based on a previously scheduled playlist, as the presenters define the choice of music themselves. Their manners of moderating are essential for the analytical part of this thesis. In the first chapter of the analysis, the deviation from the Czech language standard is noted. The second chapter compares two programmes (Odvážné Palce - Radio 1 and Čelisti - ČRo 4 - Radio Wave) from three perspectives: the structure of content, language devices of the presenters and interpretations of the programme. Both radio station share similar programming format and both programmes are of the same genre and focus on the same theme. The conclusion presents the summary of distinctive features, which contribute to create "the identity" of Radio 1. Department of Media Studies Katedra mediálních studií Faculty of ...