Proměna geopolitického významu Severního ledového oceánu v důsledku klimatických změn - Doboš, Bohumil (Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, 2011)
Práce se zabývá popisem a vyvozením možného budoucího scénáře vývoje geopolitické situace v oblasti Severního ledového oceánu. Problematika je zpracována s ohledem na tání arktického ledovce, které vede jak k zpřístupnění nerostného bohatství umístěného pod mořským dnem, tak i tzv. Severní cesty jako nejkratší námořní spojnice mezi Dálným východem a trhy v Evropě. Práce je pojata jako případová studie, která z dostupných zdrojů a pramenů vyvozuje nejpravděpodobnější vývoj v regionu a zkoumá možný konfliktní potenciál vývoje v regionu. Konkrétní body zkoumané v práci jsou po geografickém vymezení regionu a shrnutí historického vývoje, problematika peak oil a naznačení reálnosti roztátí arktického ledovce. Druhý oddíl se věnuje otázce těžby nerostných surovin v regionu - a to hlavně ropy a zemního plynu. Také se zabývá závislostí jednotlivých států v oblasti na této těžbě a dopadům případné existence vrtů v regionu na tyto státy. Tento oddíl také popisuje nástroje a konvence námořního práva v problematice vymezení tzv. Exkluzivních ekonomických zón a technické problémy spojené s potencionální těžbou. Třetí oddíl se zabývá problematice průjezdnosti Severní cesty a Severozápadního průlivu a jejich vlivem na obchod mezi Dálným východem a Evropou a taktéž i na nedostatečnou kapacitu současných tras v budoucích letech. Work describes and predicts future development in geopolitical situation in the region of the Arctic Ocean. Problematic is covered with regard to melting of the Arctic iceberg leading to access of mineral resources under the sea floor, as well as to opening of so-called Northern Route as the shortest sea route between Far East and European markets. Thesis is a case study, which creates the most probable development in the region and its conflict potential based on study of available sources. Specific points covered in the text are, after geographically limiting the area and summing up the historical process, problematic of peak oil and sketching probability of melting of the Arctic iceberg. Second part ...