Profil současného českého učitele literatury (na druhém stupni základních škol) - Zuntová, Lucie (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2011)
ABSTRAKTY Profil současného českého učitele literatury Tato diplomová práce se zabývá tím, jaký je dnešní učitel literatury. Zaměřila jsem se na pedagogy, kteří učí na druhém stupni základních škol. Tyto školy se nacházejí ve městech, která nepřesahují počtem obyvatel 20 000. Jedná se tedy podle mého názoru o maloměstské školství. Skutečný profil by měl vzniknout na základě výzkumu. Ten jsem realizovala pomocí dotazníků, které jsem rozdala vyučujícím, ale také dětem. Nejedná se tedy o profil vědecký, ale o profil, který vznikne na základě zúženého pohledu dvou odlišných skupin - žáků a učitelů. Dotazníky jsem se snažila pečlivě vyhodnotit, analyzovat a správně interpretovat. Výsledný profil jsem zkombinovala z výsledku od žáků i výsledků od dospělých. Otázky nebyly složité ani moc časově náročné. Byly to otázky otevřené, ale také uzavřené. V některých otázkách se měli dotazovaní vyjádřit zcela sami, u některých otázek jsem dala možnost volby. Pro děti jsem připravila 21 otázek, pro pedagogy otázek 23. Během doby, kdy jsem obcházela základní školy a prosila o pomoc a spolupráci, jsem se bohužel setkala také s negativním přístupem vedení, ale také i od učitelů jsem si vyposlechla kritiku. Když se již povedlo dotazníky dostat do škol přes vedení, ne každý učitel mi pomohl. Někteří odmítli vyplnění dotazníku. The profile of nowadays czech literature's teacher This dissertation is about nowadays literature's teacher. I have focused on schoolmasters who teach at basic schools - second degree. These schools are placed in towns which don't have more than 20.000 people. So it is about small-town educational educational system. The real profile should ensue on grounds of development. The development I have realised through the use of checklists which I have distributed to the both teachers and children. So it isn't scientific profile, but profile, which ensue on grounds of views of 2 different groups - pupils and teachers. The checklists I have tried to evaluate, analyse and interpret carrefully and correctly. The final ...