Podnebí Norska jako faktor ovlivňující cestovní ruch - Lhotka, Ondřej (Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, 2010)
Tato bakalářská práce popisuje ty prvky norského podnebí, které mají bezprostřední vliv na lidské aktivity v přírodě. V této práci je kladen důraz na režim slunečního svitu vzhledem k astronomickým a meteorologickým faktorům. Délka světlého dne a přítomnost polárního dne i polární noci je uvedena pro několik norských lokalit. Byly vymezeny jasné a temné období pro města Oslo a Tromsø, včetně ročního chodu oblačnosti. Teplotní poměry jsou charakterizovány pomocí mapy s průměrnou roční teplotou a tabulkami s průměrnou měsíční, průměrnou měsíční minimální a extrémní teplotou. Režim větru je uveden v tabulce a je znázorněn pomocí pěti větrných růžic. Poté je uvedena mapa s průměrnými ročními srážkovými úhrny a tabulky s průměrnými měsíčními srážkami a počtem srážkových dní. Zmíněna je také výška sněhové pokrývky během roku. Na konci je návrh obsahu "klimatologického průvodce" a doporučení vhodného období pro návštěvu Norska. This bachelor's work describes the elements of Norwegian climate, which have immediate influence on human activities in the nature. This work insist on the regime of sunshine in reference to the astronomical and meteorological factors. The duration of daylight and the presence of the polar day and the polar night is described for several places in Norway. The sunny and dark periods are defined for Oslo and Tromsø, the amount of cloud cover throught the year is illustrated, too. The temperature conditions are characterised throught the use of the map with mean annual temperature and the tables with mean month temperatures, mean month minimum temperatures and extreme temperatures. The wind regime is described in the table and illustrated throught the use of five wind roses. After it there is a map with mean annual precipitation and the tables with mean month precipitatation and the amount of precipitatation-days for several places. The height of the snow cover throught the year is described, too. At the end there is a suggestion about the content of "climatic guidebook" and a recommendation of ...