Fungování Soudu ESVO a řízení před ním - Spousta, Ondřej (Univerzita Karlova, Právnická fakulta, 2025)
Fungování Soudu ESVO a řízení před ním Abstrakt Tato rigorózní práce se zabývá především fungováním Soudu ESVO, který je v rámci tzv. dvoupilířové struktury obsažené v Dohodě o Evropském hospodářském prostoru, justičním orgánem v pilíři Evropského sdružení volného obchodu. Soud ESVO byl vytvořen primárně na základě této dohody o přidružení, jíž je realizováno rozšíření vnitřního trhu o tři státy, jimiž jsou Lichtenštejnsko, Island a Norsko, tj. z pohledu Evropské unie nečlenské státy. Pro řádné fungování rozšířeného vnitřního trhu je zásadní tzv. zásada stejnorodosti, podle které musí být pravidla a jejich výklad v obou pilířích, pokud možno stejné. Samostatný soudní orgán v pilíři ESVO byl vytvořen poté, co Soudní dvůr konstatoval neslučitelnost primárního práva Společenství s původní verzí dohody, která počítala se zřízením společného soudu pro oba pilíře. Státy ESVO EHP v souladu s Dohodou o EHP přijaly samostatnou dohodu, kterou formálně vytvořily Soud ESVO, jemuž touto přiznaly, oproti Dohodě o EHP, ještě další pravomoci, mj. právo rozhodovat o výkladu Dohody o EHP v řízení o vydání poradního stanoviska, které je obdobou řízení o předběžné otázce v unijním právu. Práce se nejprve věnuje historii Soudu ESVO, kterou ještě před jeho faktickým vytvořením zásadně ovlivnil posudek Soudního dvora č. 1/91 ze. Functioning of the EFTA Court and proceedings before it Abstract This rigorosum thesis deals primarily with the functioning of the EFTA Court which is a judicial body in the pillar of the European Free Trade Association within the framework of the so- called two-pillar structure encompassed in the Agreement on the European Economic Area. The EFTA Court was established primarily based on this association agreement which implements the expansion of the internal market by three states, which are Liechtenstein, Iceland and Norway, i.e., from the European Union's point of view non-member states. For the correct functioning of the enlarged internal market the so-called principle of homogeneity is essential, under ...