Regenerační procedury v cyklistice - Pejšová, Kristýna (Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, 2025)
Název: Regenerační procedury v cyklistice Cíle: Cílem této bakalářské práce bylo zjistit mezi cyklisty znalosti ohledně regenerace a jak oni sami regenerují či jaké využívají metody. Metody: V této závěrečné práci byla použita rešeršní metoda a metoda dotazování. Mezi hlavní zdroje patří odborná literatura, webové stránky například Český svaz, UCI a další. K získání dat byla použita metoda anonymního a dobrovolného dotazníku. Výsledky: Dle dotazníku, který jsem distribuovala na sociálních sítích, jsem zjistila, že převážná většina ze 116 dotazovaných neregeneruje a nevěnují tomu žádný čas. Mezi cyklisty se našly i ti, kteří regeneraci nějaký čas věnují a využívají různé pomůcky jako jsou například masážní válce, míčky, guma či také využívají studené sprchy které vedou k jejímu urychlení. Doplňky stravy jsou také jedním z urychlovačů regenerace, ale podle výzkumu nejsou tak vyhledávané a užívané. Závěr: Vzhledem k výsledkům dotazníku, že cyklisti nevěnují regeneraci takovou pozornost, jakou by měli a neuvědomují si jak je stejně důležitá jako samotný trénink. Rychlost regenerace přímo závisí na zdraví jedince, dostupnosti potravy a nápojů, fyzické a psychické zdatnosti a možnosti odpočinku. Regenerace organismu po zranění nebo nemoci je rychlejší, pokud tělo dostává zvýšený počet vitamínů a živin. Title: Regenerative procedures in cycling Aim: The aim of this bachelor's thesis was to find out among cyclists knowledge about regeneration and how they regenerate themselves or what methods they use. Methods: The research method and the questioning method were used in this final work. The main sources include professional literature, websites such as the Czech Federation, UCI and others. An anonymous and voluntary questionnaire method was used to obtain data. Results: According to the questionnaire that I distributed on social networks, I found out that the vast majority of the 116 respondents do not regenerate and do not devote any time to it. Among the cyclists there are also those who devote some time to ...